Spring naar content

Terugblik op de NKV-dag 2019

Op zaterdag 5 oktober vond de NKV-dag 2019 plaats, georganiseerd door de afdeling Amsterdam, gehouden in de hoofdstad (CREA-café). De dag stond in het teken van de beeldvorming van vrouwen de Oudheid. Met de titel #MythToo werd onderzocht of dit beeld na het uitbreken van het MeToo-debat opnieuw bijgesteld moet worden. De dag trok veel publiek, er waren 125 gasten aanwezig.

De dag opende met vier lezingen. Dr. Lucinda Dirven gaf een interpretatie van de mythe van Demeter: is dit verhaal te lezen als een feministisch manifest? Drs. Maria van de Poel besprak de beeldvorming van Danaë in vele verschillende kunstwerken, niet alleen uit de Oudheid, maar ook uit later tijden. De rol van de Amazonen in epen werd besproken door dr. Susanne Borowski. Tenslotte deed dr. Eva Mol een dringend beroep op de aanwezigen om gebruik te maken van een nieuwe beeldtaal voor vrouwen, een beroep dat niet alleen gestoeld is op weergaven van vrouwen in de Oudheid zelf, maar ook in de actualiteit.
Na afloop van de lezingen was er gelegenheid voor een discussie tussen de sprekers, het publiek en Koen Vacano. Het publiek was duidelijk geboeid geraakt door de bijdragen van de sprekers en vroeg de panelleden naar hun standpunten in de MeToo-discussie.

Tussen de lezingen door brachten Renske Pool (zang) en Bas van Bommel (piano) prachtige muziekstukken ten gehore. Alle muziekstukken vertolkten een stem van een vrouw uit de Oudheid (Da

phne, Galatea, Iphigenia en Ariadne). Hierna was er een lunch.

In de namiddag waren er rondleidingen door musea en workshops. Dr. Geralda-Jurriaans Helle sloot met haar rondleiding door het Allard Pierson Museum uitstekend aan bij het thema van de dag. Dr. Gabriël Bakkum deed dat op zijn beurt in het Rijksmuseum. In het Rijksmuseum leidde Rudi Fuchs een andere groep door het illustere Prentenkabinet. In CREA zelf behandelde dr. Mieke Vos schitterende gedichten van Anyte en Nossis, zeldzame testimonia van vrouwenstemmen uit de Oudheid. Ook film had een plaats: promovendus Koen Vacano besprak in een workshop de mythe van Pygmalion en male gaze a.h.v. Vertigo van Hitchcock.

De dag werd besloten met een borrel en diner.

T.z.t. kunt u de bijdragen van Lucinda Dirven, Maria van de Poel, Susanne Borowski en Mieke de Vos aan deze dag teruglezen in Hermeneus.

Graag dankt het Nederlands Klassiek Verbond de sponsoren Uitgeverij Eisma, Atheneum Boekhandel en Labrys Reizen.

 

 

 

Laat een reactie achter

X
X
X