Spring naar content

Presentatie jubileumboek NKV Antwerpen

Zaterdag 24 oktober 2020, 13.15 uur. Mondmasker op, NKV-speldje op mijn kostuumvest geprikt, beladen met een doos vol boeken en zenuwachtig over het goede verloop, arriveer ik aan de deur van het FelixArchief. Gesloten. De stadsdiensten zullen zich toch niet vergist hebben? Marcel Dierckx, vroeg op post zoals altijd, voegt zich bij mij. We vinden geen andere ingang en wachten dus af.

13.25 uur. Een keurig geklede suppoost van de stadsdiensten opent de deur en wijst ons vriendelijk de weg naar de eerste verdieping, die momenteel – het stadhuis wordt gerenoveerd – als trouwzaal dienst doet. Er liggen inderdaad her en der nog bloemenrestjes op het tapijt. We beginnen in ieder geval aan de opstelling der tafels.

13.35 uur. Voorzitter Jan Van Reeth en even later keynotespreker Guido Cuyt betreden de plaats. In hun kielzog druipen de ingeschrevenen binnen. Door de zoveelste aanpassing in de coronamaatregelen werden slechts 40 i.p.v. 50 personen toegelaten. Gelukkig hadden de laatst ingeschrevenen blijk gegeven van grote empathie … De zaal loopt dus vol.

13.50 uur. Burgemeester Bart De Wever, die erin had toegestemd om een openingsspeech te houden, arriveert. Met havenschepen Annick De Ridder erbij tellen we zomaar even twee Antwerpse notabelen in het gezelschap. Ons jubileumboek Antwerpen. Romeinse stad? moet wel erg belangrijk zijn…

14.05 uur. Afdelingsvoorzitter Jan Van Reeth, coauteur en samensteller van het boek, heet de aanwezigen welkom en geeft het woord aan burgemeester De Wever. Deze schetst in zijn kenmerkende stijl, met bevlogenheid en humor, hoe belangrijk hij deze uitgave voor Antwerpen vindt. Hij looft niet alleen de Oudheid om de kracht van haar ideeën en haar invloed op de moderne samenleving, maar ook de auteurs om hun prima werk dat diverse aspecten hiervan beklemtoont in functie van Antwerpen. Zijn redevoering, die door één van zijn medewerkers gestreamd wordt, oogst veel bijval.

14.30 uur. Coauteur Guido Cuyt krijgt het woord voor zijn – naar gewoonte uitstekend gedocumenteerde – lezing Romeins Antwerpen, stad of parking? Hij situeert hierin de sporen die de Romeinen achterlieten in het stadsgebied, de laatste resultaten van het archeologische onderzoek inbegrepen. Na het overlopen van de mogelijkheden wat Romeins Antwerpen nu precies geweest kan zijn, komt hij tot het onthutsende besluit : “Voorlopig is Tongeren ’t stad en de rest parking”. Ik sta te ver om de grinnik onder het mondmasker van burgemeester De Wever te zien …

15.05 uur. Omwille van corona mag de voorziene receptie niet doorgaan. Veel aanwezigen blijven nog even nakeuvelen. Ik geraak tamelijk vlug door mijn voorraad jubileumboekjes heen. De coauteurs wordt gevraagd om te signeren, zoals dat bij boekvoorstellingen gewoonlijk gaat. Ook burgemeester De Wever neemt nog even tijd voor een praatje, maar hij heeft vandaag elders nog een speech te geven. Een half uurtje later is iedereen vertrokken, blij dat deze activiteit is doorgegaan en meer dan tevreden over het resultaat ervan. Ik vertrek letterlijk en figuurlijk lichter naar de parking van de Godefriduskaai…

 

Uit de speech van burgemeester De Wever blijkt dat hij élk hoofdstuk van het boek grondig heeft gelezen. Het is dan ook fijn dat zijn kabinet ons liet weten dat deze toespraak te vinden is op zijn Facebookpagina.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

X
X
X