Spring naar content
mee met NKV (3)
1856821-website NKV-2

Leer mee met NKV Nijmegen-Arnhem

De afdeling Nijmegen-Arnhem heeft gewerkt aan een digitale eindexamenlezing die in en rondom de (digitale) eindexamenklas kan worden gebruikt. Prof. dr. Bé Breij, specialist in antieke retorica en directeur van het kenniscentrum Peitho, gaat in twee filmpjes van ongeveer 15 minuten aan de slag met het eindexamenonderwerp Latijn van 2021: Cicero's Pro Sexto Roscio.

In de eerste korte lezing laat prof. Breij u en/of de leerlingen kennismaken met het begrip oratio figurata, een verzamelnaam voor de verschillende strategieën die Romeinse redenaars aanwenden om hun mening in bedekte termen te uiten. Aan de hand van oude en moderne voorbeelden laat ze zien hoe deze tactieken precies werken en tot op de dag van vandaag worden benut.

Met deze kennis in het achterhoofd worden de kijkers vervolgens in de tweede korte lezing meegenomen in de Pro Sexto Roscio en worden enkele sleutelmomenten uitgelicht waarin Cicero de eerder besproken tactieken toepast.

Luister mee met NKV Leiden

In de veertiendelige podcast-reeks Van Cobet tot Waszink: De klassieken in Leiden, 1850-1950  vertelt Bram van der Velden ons over de geschiedenis van het vakgebied der klassieke talen in Leiden. U vindt hieronder de eerste podcast uit de reeks, en de volledige reeks op https://anchor.fm/nkv-leiden.

 

Kijk mee met NKV Vlaams-Brabant

Welke taal spraken de Galliërs? Wat weten we, en wat weten we niet over onze zogenaamde voorouders? De Vlaams-Brabantse afdeling van het NKV zoekt in vier minicolleges het antwoord. Hieronder vindt u de links!

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4

11-519832
2064276-HERMENEUS 92,4 DEF_web

Lees mee met Hermeneus

Wist u dat u de meest recente boekrecensies en museumtentoonstellingen die in ons tijdschrift Hermeneus verschenen ook online kan teruglezen? U vindt ze op deze pagina.

Reis mee met NKV Oost-Vlaanderen

Onder het motto #reismeemetNKV togen twee bestuursleden van afdeling Oost-Vlaanderen in de zomer van 2019 naar Sicilië. Ze verkenden, met u als lezer op sleeptouw, zo ongeveer het hele eiland, en deden verslag over alle archeologische sites en oudheid-gerelateerde plekjes die ze tegen kwamen. Hun oorspronkelijke Facebook-posts zijn op deze pagina in blog-vorm overgenomen, zodat u (zelfs als u hun Facebookpagina niet volgt!) kennis kan maken met antiek Sicilië. Een voorproefje vindt u hieronder:

 

Beleef mee met NKV Antwerpen

Afdeling Antwerpen presenteerde op 24 oktober 2020 een boek ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan: Antwerpen. Romeinse stad? Trots bestuurslid Marc Van den Sande speelde reporter voor de dag; hieronder leest u zijn verslag van een zeer succesvolle middag.

Presentatie jubileumboek NKV Antwerpen

Zaterdag 24 oktober 2020, 13.15 uur. Mondmasker op, NKV-speldje op mijn kostuumvest geprikt, beladen met een doos vol boeken en zenuwachtig over het goede verloop, arriveer ik aan de deur van het FelixArchief. Gesloten. De stadsdiensten zullen zich toch niet vergist hebben? Marcel Dierckx, vroeg op post zoals altijd, voegt zich bij mij. We vinden…

Lees verder

Luister mee met NKV Nijmegen-Arnhem

Nederlands Klassiek Verbond Nijmegen-Arnhem maakte een podcast genaamd Thuis in de Klassieke Oudheid, die sinds deze week online staat! In deze eerste aflevering vertelt Marenne Zandstra over Het Gezicht van Nijmegen.
Marenne Zandstra, conservator Archeologie van Museum Het Valkhof, praat met Esmée Bruggink over het kunstwerk De Uitkijk (in de volksmond ook wel 'Het Gezicht van Nijmegen' genoemd) en de Romeinse gezichtshelm waarop het kunstwerk is gebaseerd. Hoe is de kunstenaar te werk gegaan? Hoe is de gezichtshelm gevonden? En wat weten we van de oorspronkelijke drager van de helm? Over Gordon, soldatenhumor en het museum ten tijde van corona.
X
X
X