Spring naar content

Liebighaus Skulpturensammlung – Bunten Götter, Golden Edition

Al eerder was deze tentoonstelling te zien in de Glyptotheek in München en in het Allard Pierson Museum in Amsterdam met als titel Kleur bij de Grieken en Etrusken. De tentoonstelling is opnieuw te zien in Frankfurt. De polychromie van de oude Griekse en Romeinse beeldhouwkunst is al langer een boeiend onderwerp.

Bunten Götter, Golden Edition bevat meer dan honderd objecten uit internationale collecties en de collecties van het Liebieghaus, samen met 22 prenten.

Oorspronkelijk verbeterde de geschilderde decoratie van een beeldhouwwerk niet alleen het uiterlijk en verhoogde het zijn levensechte indruk, maar verschafte het ook de toeschouwer informatie over de identiteit van de afgebeelde figuur. In het afgelopen decennium heeft het onderzoek zich steeds meer op dit aspect gericht. Nieuwe interpretatievoorstellen zijn ontwikkeld, voor tal van marmeren sculpturen. Voor de Grieken en Romeinen was het schilderen van beeldhouwkunst meer dan oppervlakkige decoratie. De polychromie had middelen om de formele en narratieve structuur van het kunstwerk uit te breiden.

 

Liebighaus Skulpturensammlung – Bunten Götter, Golden Edition
t/m 17 januari 2021 (verlengd)
Schaumainkai 71, Frankfurt
www.liebieghaus.de/de/ausstellungen/bunte-goetter


Uit de tentoonstellingsagenda door John Hendriks, zoals verschenen in Hermeneus 92,4

Laat een reactie achter

X
X
X