Spring naar content

Gallo-Romeins Museum – De vervloeking van Gaius Iulius Viator

In het museum kunnen we kennismaken met een bijzonder object: een loden vervloekingsplaatje uit de Romeinse tijd. Met zo’n plaatje trachtte men onheil over iemand af te roepen. Het betreft een zekere Gaius Iulius Viator, zoon van Ingenua. Dat blijkt uit de inscriptie op het object. Het vervloekingsplaatje werd enkele jaren geleden opgegraven in Tongeren. Een team van specialisten heeft het grondig onderzocht.

De archeologen ontdekten een loden plaatje met inscripties. Het dateert uit het einde van de 1ste eeuw n.Chr. en bleek opmerkelijk goed bewaard. Het vervloekingsplaatje is 12 cm hoog en 12 tot 14 cm breed. Er zijn zowel inscripties in het Grieks als het Latijn. Er zijn woorden waarvan de exacte betekenis ons ontgaat, maar waarvan we wel weten dat ze in de Romeinse tijd een magische connotatie hadden. Opvallend zijn de namen van oosterse godheden. Die werden vereerd in de streek van het huidige Israël.

Vervloekingsplaatjes uit het huidige Tunesië en Griekenland hebben tekeningen en formules die sterk gelijken op die van het plaatje uit Tongeren. De onderzoekers veronderstellen dat er ook in de regio van de civitas Tungrorum handboeken circuleerden met magische formules, in een basisversie mogelijk opgesteld in Egypte. Uit deze handboeken werd geput voor het aanbrengen van de inscripties.

Onderaan op het plaatje staat in het Latijn de naam van Gaius (in het Latijn afgekort als ‘C’) Iulius Viator, zoon van Ingenua. Het is niet zeker welke plaats deze Romeinse burger innam in de lokale gemeenschap. Alleszins woonde hij in het midden van de eerste eeuw na Chr. in een stad die in volle bloei was. Hij moet in relatie gestaan hebben met Keulen, de hoofdplaats van de provincie. Die stad was op dat moment al een ‘klein Rome’: daar kruisten de paden van handelaars, en van soldaten uit het hele Middellandse Zeegebied.

De monografie (30 euro) is vanaf midden juli te koop in de museumshop van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en via de Association Égyptologique Reine Élisabeth – Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth.

Gallo-Romeins Museum – De vervloeking van Gaius Iulius Viator
Kielenstraat 15, Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be


Uit de tentoonstellingsagenda door John Hendriks, zoals verschenen in Hermeneus 92,4

Laat een reactie achter

X
X
X