Spring naar content

november, 2021

1111-21virtuele lezing De wereld van Sabinadrs. Nynke Smits

In maart 2017 verscheen de roman van Nynke Smits Sabina. Vrouw van Hadrianus. Een bijzondere Liefdesgeschiedenis (Primavera Pers). Eindelijk lezen we hoe het voor Sabina geweest kan zijn: het huwelijk met de keizer die het Romeinse rijk bereisde en bestuurde en de jongen Antinous beminde. Het verhaal voert de lezer aan de hand van Sabina’s leven mee naar alle windstreken van het Romeinse rijk.

In de lezing wordt het boek kort samengevat en wordt ingegaan op de keuzes die bij het schrijven zijn gemaakt. Ook bij de lezer zullen de vragen zich opdringen: hoe verhouden feit en fictie zich tot elkaar, hoe zijn de voor Sabina schaarse bronnen gebruikt of genegeerd. Wat wíl de roman? Moet de lezer een inkijkje krijgen in Sabina’s ziel, wordt er licht geworpen op de 2e eeuw? Maar vooral wordt in de lezing, net als in het boek, Sabina’s publiek mee op reis genomen naar haar Mediterrane wereld: met beelden van Rome, de Villa Hadriana, de vallei van de Nijl, het Athene uit Hadrianus’ dagen, etc..

In de jaren vijftig verscheen bij uitgeverij Gallimard in Parijs Marguerite Yourcenar’s roman Hadrianus’ gedenkschriften. Binnenkort zal Sabina, Vrouw van Hadrianus, bij dezelfde uitgeverij in het Frans verschijnen.

Wanneer u deze lezing online bij wilt wonen dan dient u te beschikken over MS Teams. Tevens dient u een mail te sturen naar maastricht@nederlandsklassiekverbond.nl dat u de lezing wenst bij te wonen. Hierop ontvangt u tijdig de link voor MS Teams.

Tijd

(Donderdag) 7:30 pm - 9:30 pm

Organisator

Afdeling Maastrichtmaastricht@nederlandsklassiekverbond.nl

Spreker

  • Nynke Smits

    Nynke Smits

X
X
X