Spring naar content

november, 2021

2511-21Tellen, rekenen en meten in de Klassieke Oudheid: een onderbelicht terrein door Flip de Bree (Copy)

In het leven van alledag van Grieken en Romeinen werd er al veel geteld, gerekend en gemeten. Rekenen is niet voor niets altijd al een van de sleutelvakken op de basisschoo. Het is dan ook een beetje eigenaardig, dat bij de bestudering van de Klassieken de belangstelling veelal uitsluitend lijkt uit te gaan naar de aspecten lezen en geletterdheid, terwijl rekenen en getal-gerichtheid vaak ondergeschoven kindjes zijn. De ‘bèta-onderwerpen’ lijken bij de traditionele presentatie van het klassieke curriculum nogal onderbelicht. Toch zijn er genoeg documentaire teksten uit de Klassieke Oudheid te vinden, waarin juist het werken met getallen van doorslaggevende betekenis was.

Met voorbeelden van het gebruik van getallen en maten aangetroffen op Grieks-Romeinse papyri, in Latijnse epigrafische teksten, op klassieke munten en gekerfd in Grieks aardewerk, beoogt deze lezing een leemte te vullen. Romeinse cijfers kennen we al een beetje, maar dit gaat verder…

Over de spreker

Dr. Philippus (Flip) de Bree studeerde Fysische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan dezelfde universiteit met het proefschrift “Optical relaxation in organic impurity crystals”. Voor zijn onderzoek op dit gebied ontving hij in 1981 de Koninklijke/Shell Study Award. Daarna was hij tot 2010 werkzaam bij Shell International Exploration and Production, voornamelijk binnen Research and Development en publiceerde daar met name op het gebied van de geo-mechanica.

Met de cultuur van de Klassieke Oudheid maakte hij kennis tijdens zijn middelbare schoolperiode aan het Praedinius Gymnasium  te Groningen. Vooral de afgelopen jaren kon de Oudheid voor hem nog meer aan bod  komen door deelname aan  leeskringen  Grieks en Latijn, werkcolleges aan het Papyrologisch Instituut en een workshop Griekse Wiskunde aan de Universiteit van Leiden. In de periode van 2010 – 2013 was hij bestuurslid van het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Den Haag.

 

 

Maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19

Wil de plaatselijke veiligheidsvoorschriften respecteren. Wie zich ziek voelt, blijft thuis. We volgen de geldende voorschriften die van toepassing zijn op de locaties.

Indien door omstandigheden de lezing niet kan doorgaan, zullen we dit op onze site plaatsen. Gelieve dus steeds voor de lezing een kijkje te nemen voor de meest actuele info: www.nkvwestvlaanderen.be

 

Tijd

(Donderdag) 8:00 pm - 10:00 pm

Locatie

Centrale Bibliotheek Kortrijk

Leiestraat 30

Organisator

Afdeling West-Vlaanderenwestvlaanderen@nederlandsklassiekverbond.nl

Spreker

  • Flip de Bree

    Flip de Bree

    dr.

    dr.

X
X
X