Spring naar content

september, 2021

2209-21Seneca's Thyestes

Eind september sluit de Leidse studievereniging Sophia Aeterna haar dertiende toneelproject af met een indrukwekkende film! Ondanks de verschillende coronagolven en lockdowns van de afgelopen anderhalf jaar hebben de Leidse studenten klassieke talen zich onverminderd ingezet voor Seneca’s Thyestes. Het gruwelijke verhaal van Seneca werd daarbij verplaatst van de hoge burcht van Argos naar het middeleeuwse kasteel aan de samenloop van de Oude en Nieuwe Rijn.

Koning Atreus van Mycene raast van woede: zijn broer Thyestes heeft geprobeerd de macht te grijpen door zijn vrouw te verleiden. Hoewel Atreus zijn positie verstevigd heeft en Thyestes verbannen is, kan de regerende broer het voorval niet vergeten en broedt hij hardvochtig op een plan om het Thyestes voor eens en altijd betaald te zetten. Te kwader trouw lokt Atreus zijn broer uit zijn ballingschap terug en waar Thyestes een verzoenend diner met zijn familie verwacht, wordt hij op vreselijke wijze door de wraak van zijn gastheer getroffen. 

Begaat Atreus een misdaad zo gruwelijk en goddeloos dat deze elke norm overschrijdt, of is de ene sluwe broer de andere gewoon een stap voor? Harten slaan een slag over, longen vullen zich met angst en magen keren zich om wanneer Atreus zijn woede botviert. Wie dit familiediner wil bijwonen, moet stevig in zijn schoenen staan en vooraf vooral niet te zwaar eten. 

Sophia Aeterna brengt deze maaltijd graag naar een collegezaal, in de klas of gewoon bij u thuis. Voor de live-vertoningen, die op 22 en 23 september ‘s avonds zullen plaatsvinden in het Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1 te Leiden, kunt u zich aanmelden via deze link: https://forms.gle/8piuybVMQZui1uUR9

Voor universiteiten studieverenigingen bieden wij de mogelijkheid van een gepersonaliseerde vertoning met inleiding, voor scholen is er een speciaal lespakket ontwikkeld. Informeer vooral naar de mogelijkheden bij de toneelcommissie (sophia.aeternatoneel@gmail.com)!

De film kwam tot stand met dank aan o.a. het Leids UniversiteitsFonds, het Nederlands Klassiek Verbond.

Tijd

22 (Woensdag) 7:00 pm - 23 (Donderdag) 9:00 pm

X
X
X