Spring naar content

augustus, 2021

2108-21Pandemie & Remedie: buitenactiviteit op landgoed Valkenstijn in AssenDick van Veen acteur, Claudia Boeschoten cello, Frans Osseweijer & Henk Kluiver inleiders

Pandemie in de Oudheid

We hebben de beelden nog op ons netvlies, de verwoestingen die corona aanricht. Denk aan het Italiaanse Bergamo, waar een hele generatie is weggevaagd. India, geen zuurstof meer, geen bedden, geen medicijnen, geen plek zelfs en brandstof om de doden te cremeren.

Na deze treurige verhalen, eindeloos geduid door Erik Kuipers, Diederik Gommers, Marion Koopmans, Ab Osterhuis en tutti quanti is het misschien zinvol te luisteren naar stemmen uit vroegere eeuwen. Zoals die van Thucydides en Lucretius, de eerste wellicht de grootste historicus van de Oudheid, en de tweede de Romeinse dichter die met zijn leerdicht de mensen wilde bevrijden van hun angsten voor goden en dood. Elk beschrijft op zijn manier de verschrikkingen van de pestepidemie die Athene trof midden in de oorlog met Sparta in het jaar 430 voor Christus.

Programma op zaterdag 21 augustus vanaf 11:00 uur tot circa 13:00 uur

Frans Osseweijer en Henk Kluiver introduceren Thucydides en Lucretius.

Dick van Veen, acteur en voordrachtskunstenaar zal door hem gekozen passages van deze auteurs ten gehore brengen. In contrast met het gruwelijke onderwerp doet hij dat op het idyllische landgoed Valkenstijn in Assen-Oost. Claudia Boeschoten trakteert ons op mooi cellospel tussen de bedrijven door.

Ter afsluiting ontvangt u van het NKV Assen een handout met de originele teksten en vertalingen  + een literatuurlijst ‘pandemie & remedie’ door de eeuwen heen waaronder ook een aantal zeer recente titels.

We zijn te gast bij Stichting Vrienden Valkenstijn en Henk Blouw kan u desgewenst na afloop meer vertellen over de historie en het groen van het landgoed

OPGAVE voor iedereen verplicht via assen@nederlandsklassiekverbond.nl uiterlijk voor 18 augustus o.v.v. voornaam, achternaam + aantal personen. Het event is gratis voor NKV leden en voor overige belangstellenden 5 euro per persoon (betaalinstructie ontvangt u in antwoord op uw mail).

ROUTE naar de centraal gelegen picknickplaats (op de fundamenten van voormalig) landgoed Valkenstijn:

  • Vanaf Assen-Zuid en Station (5 min. lopen) naar: Adelaarsweg 1, 9404 CW en bij de kinderboerderij het rechte pad, Valkenstijn in, volgen (3 min) en u komt vanzelf bij de picknickplaats
  • Vanuit Assen-Oost/Rolde: de dichtstbij gelegen parkeergelegenheid is die van Tennisvereniging Amelte, Amelte 1, 9404 EL tegenover Valkenstijn.
  • Verder is rond Valkenstijn op de Eiberstraat en Zwanenstraat parkeergelegenheid. De parkeerplaats bij winkelcentrum Vredeveld kan ook gebruikt worden. 

Deze buitenactiviteit houdt zich aan de dan geldende Corona maatregelen. We zullen met de publieksopstelling van stoelen gepaste afstand hanteren en vragen alle deelnemers om ook in de pauze graag goed de afstand in de gaten houden!

 

Tijd

(Zaterdag) 11:00 am - 1:00 pm

Locatie

landgoed Valkenstijn

Valkenstijn/ Vredeveld, Adelaarsweg, Assen

Organisator

Afdeling Assen assen@nederlandsklassiekverbond.nl

landgoed ValkenstijnValkenstijn/ Vredeveld, Adelaarsweg, Assenpicknickplaats bij de fundamenten van voormalig landgoed

X
X
X