Spring naar content

april, 2021

1504-21Munten voor de veilige overtochtLiesbeth Claes

In 2018 deden twee broers de ontdekking van hun leven. Na reconstructiewerk-zaamheden van de oude rivierbedding van de Aabeek vonden ze met hun metaal detectoren meer dan 100 Romeinse munten, waaronder vier perfect bewaarde denarii. Daarnaast kwamen ook een haarspeld en een ringetje naar boven. Nadat ze hun vondst melden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, besluit deze laatste een opgraving van de vindplaats te organiseren. Na de opgraving en gedetailleerd onderzoek werd het duidelijk dat de munten en andere voorwerpen als offers nabij de Aabeek gedeponeerd waren.

De spreker zal in deze lezing ingaan op deze bijzondere vondst als ook de bredere context errond schetsen. Zelf was de spreker bij het onderzoek van de votiefvondst betrokken als numismatisch specialiste. De volledige rapportage over de muntvondst is nog niet gepubliceerd.

De lezing zal allereerst ingaan op wanneer het offergebruik begon en wanneer het stopte, welke munten er gevonden zijn en wat deze muntvondst ons kan vertellen over de muntcirculatie te Nederland in de Romeinse tijd. Daarna belicht de lezing het offergebruik in de Grieks-Romeinse Oudheid en de heiligheid van water voor de antieke mens. Aan de hand van vergelijkende voorbeelden uit Europa, maar ook uit Nederland wordt duidelijk gemaakt waarom we deze muntvondst identificeren als een votiefoffer.

Ten slotte vraagt de lezing zich af of de schijnbare selectie van muntafbeeldingen in deze muntvondst een bepaalde religieuze betekenis heeft, hoe uniek deze afbeeldingsselectie is, en hoe deze misschien zelfs teruggrijpt naar nog oudere voorouderlijke gebruiken.

Liesbeth Claes is verbonden als docent oude geschiedenis aan  de  Universiteit  van Leiden.

Tijd

(Donderdag) 8:00 pm - 9:30 pm

Locatie

online via zoom

Organisator

Afdeling Utrechtutrecht@nederlandsklassiekverbond.nl

X
X
X