Spring naar content

december, 2021

1612-21Het Papier van Piranesi: Oudheidkunde en Archeologie in 18e-eeuws Italië

“Ik voel de behoefte om grote ideeën te produceren, en ik denk dat als ik gevraagd zou worden om een nieuwe wereld te creëren, ik gek genoeg zou zijn om het te doen.”
Bij leven was de veelzijdige kunstenaar Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) al beroemd voor de ongekende verbeeldingskracht van zijn etsen. Toch zag hij zichzelf in de eerste plaats als architect en onderhield hij zichzelf met het verkopen van ‘gerestaureerde’ oudheden. Verder was hij vooral auteur: hoewel zijn etsen als individuele objecten werden verhandeld, waren ze ontworpen als volwaardige boeken waarin tekst en afbeelding een onlosmakelijk geheel vormden. Hiermee stond Piranesi in een lange traditie van historisch en archeologisch onderzoek naar het oude Rome.

Deze lezing plaatst Piranesi in de geleerde tradities waaruit zijn oeuvre voortkwam. Aan de hand van enkele van zijn meest opmerkelijke etsen en boeken, leren we hem kennen als archeoloog en oudheidkundige die net als de humanisten en Renaissanceschilders die hem voorgingen, archeologische opgravingen bezocht, studies over de Romeinse architectuur las, en zocht naar het ultieme medium om het antieke verleden te beschrijven en tot leven te wekken.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Dante Alighieri.
We hopen dat de lezing fysiek met iedereen kan doorgaan, het doorgaan van deze lezing blijft echter onder voorbehoud, met inachtneming van de Corona maatregelen en overwegingen op dat moment. Mocht het nodig zijn, zal er worden gekeken naar online alternatieven.

Tijd

(Donderdag) 8:15 pm

Locatie

Aula van het Amsterdams Lyceum

Valeriusplein 15, Amsterdam

Organisator

Afdeling Amsterdamamsterdam@nederlandsklassiekverbond.nl

Spreker

  • Richard Calis

    Richard Calis

    Dr.

    Dr.

X
X
X