Spring naar content

maart, 2021

0203-21De Griekse Boeddha. Boeddhisme in de Hellenistische wereldDries De Crom

In verband met de maatregelen rondom het corona-virus zal ook deze lezing online gegeven worden. De leden van het NKV, afdeling Breda zullen daags tevoren een Zoom-link toegestuurd krijgen voor deelname aan deze lezing. 

Andere belangstellenden wordt verzocht voor deelname bijtijds contact op te nemen met de secretaris. Niet-leden betalen achteraf 4 euro via een toe te sturen betaal-link.

Deze lezing biedt een kennismaking met de religieuze diversiteit in het uiterste oosten van de Griekse wereld tijdens het Hellenisme (3de – 1ste eeuw v. Chr.). We richten daarbij onze aandacht vooral op het opkomende boeddhisme, een wereldreligie die in zijn vroege ontstaansgeschiedenis mede beïnvloed werd door de politieke en culturele ontwikkelingen in de Griekse wereld. Behandelde thema’s zijn o.a. de Griekse ontdekking van India; een korte kennismaking met oorsprong en inhoud van het boeddhisme; de opkomst van de Indische Maurya-dynastie ten koste van het Seleucidenrijk; koning Asoka (3de eeuw v. Chr.) en de verspreiding van de boeddhistische leer in het Grieks; de Gandhara-stijl onder invloed van Griekse beeldhouwkunst.

Tijd

(Dinsdag) 8:00 pm

Locatie

Stedelijk Gymnasium Breda

Nassausingel 7, Breda

Organisator

Afdeling Bredabreda@nederlandsklassiekverbond.nl

Spreker

  • Dries De Crom

    Dries De Crom

    docent Grieks en Latijn aan de Tilburg School of Catholic Theology

    docent Grieks en Latijn aan de Tilburg School of Catholic Theology

X
X
X