Spring naar content

maart, 2021

0803-21Event CancelledDe dronkenschap van AlcibiadesLina van 't Wout

In deze lezing kijken we naar de historische context van Plato’s Symposium: de carrière van Alcibiades en zijn relatie met Socrates. Wanneer een select gezelschap zich bij de tragediedichter Agathon thuis verzameld heeft voor een avond vol intellectueel vermaak, komt halverwege een mooie jonge aristocraat stomdronken binnenvallen en eist met veel kabaal een plek op naast zijn geliefde Socrates. Alcibiades’ verschijning in het symposium baart opzien en schept verwachtingen, een karakterisering die overeen lijkt te stemmen met hoe het Atheense volk naar hem keek. Deze getalenteerde, flamboyante jongeling was zowel diplomatiek als militair begaafd. Hij werd midden in de Peloponnesische oorlog volwassen, gevormd door zijn opvoeding in het huishouden van zijn oom Pericles en door zijn relatie met Socrates. De Atheners verwachtten veel van hem als generaal, misschien zelfs als alleenheerser. Plato beschrijft hem echter met wantrouwen. Was Alcibiades nu een belofte voor Athene, of een bedreiging voor de democratie?

 


 

De lezingen, die georganiseerd zijn in samenwerking met de programmacommissie van de Walkartgemeenschap, worden gehouden in het Walkartcentrum, Kerkweg 19-23, 3701 HD Zeist.

Aanvang 20.00u. I.v.m. de ”anderhalve-meter-afstand” maken we gebruik van de kerkzaal. Maximaal 30 mensen kunnen toegelaten worden. Daarom dient u zich aan te melden, dat kan bij Ineke Krediet, tel. 030 6923828 of bij Jeannette Kruys, tel. 0348 442468 jeannettevanloen@gmail.com. De hoofdingang wordt gebruikt, de achteringang en garderobe zijn te benauwd. Bij de ingang van de kerkzaal staat een fles desinfectiemiddel en er zijn mondkapjes aanwezig.

Voor een routebeschrijving en gedetailleerde coronamaatregelen verwijs ik u naar de website van de Walkartgemeenschap: www.walkart.nl.

 

Tijd

(Maandag) 8:00 pm

Locatie

Walkartcentrum

Kerkweg 19, Zeist

Organisator

Afdeling Zeistzeist@nederlandsklassiekverbond.nl

Spreker

  • Lina van 't Wout

    Lina van 't Wout

X
X
X