Events
januari, 2021
Past & Future Events
Past & Future Events
Only Past Events
Only Future Events
Event Type :
All
All
Alkmaar
Amersfoort
Amsterdam
Antwerpen
Apeldoorn
Assen
Breda
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Dordrecht
Eindhoven
Emmen
Friesland
Gooi- en Eemland
Gorinchem
Groningen
Haarlem
Home
Kampen-Zwolle
Leiden
Limburg
Maastricht
Nijmegen-Arnhem
Oost-Vlaanderen
Rotterdam
Tilburg
Twente
Utrecht
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Zeeland
Zeist
Zutphen
Event Tag
All
All
Afdeling Den Bosch
Amsterdam
dr. Liesbeth Claes
0710-20Online leeskring Grieks: Plato's PhaedrusChris Fabry

Plato’s Phaedrus zal ongetwijfeld voor boeiende en uitdagende leesavonden zorgen. In deze dialoog ontmoet Socrates zijn gesprekspartner Phaedrus die terugkomt van een voordracht door de redenaar Lysias. Deze sprak
- Plato’s Phaedrus zal ongetwijfeld voor boeiende en uitdagende leesavonden zorgen. In deze dialoog ontmoet Socrates zijn gesprekspartner Phaedrus die terugkomt van een voordracht door de redenaar Lysias. Deze sprak over Eros, en Phaedrus is in de wolken over de redenaarskunst die hij gehoord heeft. Socrates is echter minder enthousiast: op de hem zo eigen manier geeft hij uitgebreid zijn visie op het onderwerp. Tal van thema’s passeren de revue: de onsterfelijkheid van de ziel, de ziel als gevleugeld span, de hemelse processie van de zielen, de Ideeënleer, de anamnese, de mythe van de cicaden, de mania, de mythe van Theuth over de waarde van het geschreven woord, … Stof genoeg dus om te lezen, om over na te denken, om over te … filosoferen.
- In deze leeskring Grieks beginnen we de lectuur taalkundig en vertalend en gaan dan, geholpen door degelijke commentaren, in op de historische en literaire context; om een antwoord te zoeken op vragen als: Hoe kwam deze tekst tot ons? Waarom werd hij bewaard? Betekent hij wat wij denken of verstond men hem toen anders? – Zo genieten we van de rijke literaire erfenis die de antieken ons nagelaten hebben.
- Deze leesavonden worden geleid door mevrouw Chris Fabry en vinden online plaats via een link die zij doorstuurt. Gemiddeld zijn er twee leesavonden per maand. De voorziene data zijn : (in 2020) 7 en 14 oktober, 18 november, 2 en 9 december ; (in 2021) 6 en 13 januari, 3 en 10 februari, 3 en 10 maart, 21 en 28 april, en 5 mei. – Belangstellenden kunnen contact opnemen met mevr. lic. Chris Fabry op het nummer 0479/98.22.74 of via chris.fabry.gr@gmail.com.
Tijd
Oktober 7 (Woensdag) 8:00 pm - Mei 5 (Woensdag) 1:00 am
1101-21Het pelgrimsverslag van EgeriaVincent Hunink

In 381 vertrok een rijke Romeinse dame, Egeria, vanuit haar woonplaats in het Westen van Europa, ergens in Spanje of Zuid-Frankrijk. Zij begon aan een verre, adembenemende reis, helemaal naar
In 381 vertrok een rijke Romeinse dame, Egeria, vanuit haar woonplaats in het Westen van Europa, ergens in Spanje of Zuid-Frankrijk. Zij begon aan een verre, adembenemende reis, helemaal naar Palestina, Egypte en Syrië. In die voor haar afgelegen gebieden wilde zij met eigen ogen de plaatsen zien die zij kende uit de bijbel. Haar pelgrimsreis, een van de allervroegste in zijn soort, is uniek: Egeria maakte onderweg aantekeningen van wat zij allemaal zag en meemaakte. Die werkte zij later uit tot een volledig reisverslag in het Latijn, inclusief een gedetailleerde beschrijving van de liturgie in Jeruzalem. De lezing laat aan de hand van korte tekstvoorbeelden (in vertaling) iets zien van deze vroege pelgrim en haar kijk op de bijbelse wereld. De spreker publiceerde in 2011 een uitgave met Latijnse tekst en Nederlandse vertaling van Egeria’s boek.
De lezingen, die georganiseerd zijn in samenwerking met de programmacommissie van de Walkartgemeenschap, worden gehouden in het Walkartcentrum, Kerkweg 19-23, 3701 HD Zeist.
Aanvang 20.00u. I.v.m. de ”anderhalve-meter-afstand” maken we gebruik van de kerkzaal. Maximaal 30 mensen kunnen toegelaten worden. Daarom dient u zich aan te melden, dat kan bij Ineke Krediet, tel. 030 6923828 of bij Jeannette Kruys, tel. 0348 442468 jeannettevanloen@gmail.com. De hoofdingang wordt gebruikt, de achteringang en garderobe zijn te benauwd. Bij de ingang van de kerkzaal staat een fles desinfectiemiddel en er zijn mondkapjes aanwezig.
Voor een routebeschrijving en gedetailleerde coronamaatregelen verwijs ik u naar de website van de Walkartgemeenschap: www.walkart.nl.
Tijd
(Maandag) 8:00 pm
Locatie
Walkartcentrum
Kerkweg 19, Zeist
Spreker
-
Vincent Hunink
Vincent Hunink
1301-21Livestream: Civitates HispaniaePieter Houten

Civitates Hispaniae: urbanisering van Romeins Spanje en Portugal Volgens Plinius de Oudere waren er 399 oppida of steden op het Iberisch Schiereiland, verdeeld over 513 civitates. Uitgaande van ons klassiek beeld
Civitates Hispaniae: urbanisering van Romeins Spanje en Portugal
Volgens Plinius de Oudere waren er 399 oppida of steden op het Iberisch Schiereiland, verdeeld over 513 civitates. Uitgaande van ons klassiek beeld van de antieke stad, een stad en haar achterland, kan Plinius’ bewering niet kloppen. Steden zoals het imperiale Tarrco, het monumentale Italica en kleine Barcelona, voldoen met stadsmuur, forum en theater aan het beeld dat wij hebben van de klassieke stad. Aan de hand van archeologisch en epigrafisch materiaal zal in deze lezing uitleg gegeven worden aan de bewering van Plinius. Hierbij zoeken we naar de ontbrekende 114 oppida en proberen we te begrijpen hoe deze civitates gefunctioneerd hebben.
Pieter Houten is Research Fellow University of Nottingham / Centre for the Study of Ancient Documents Oxford.
De lezing vindt online plaats via Zoom. U kunt zich aanmelden bij: utrecht@nederlandsklassiekverbond.nl
U krijgt ca een half uur voor aanvang de link toegestuurd.
Tijd
(Woensdag) 8:00 pm - 9:30 pm
Locatie
online via zoom
Organisator
Afdeling Utrechtutrecht@nederlandsklassiekverbond.nl
1601-21Vertaalwedstrijd NKV-LeidenNeo-Grieks en Neo-Latijn

In de lange avonden van deze winter kunt u uw vertaaltalent beproeven! Het bestuur van NKV-afdeling Leiden heeft twee gedichten geselecteerd, een in het Neogrieks, een in het Neolatijn. U
In de lange avonden van deze winter kunt u uw vertaaltalent beproeven! Het bestuur van NKV-afdeling Leiden heeft twee gedichten geselecteerd, een in het Neogrieks, een in het Neolatijn. U kunt van een ervan, of van beide, een vertaling maken, en die voorleggen aan de kritische Jury, die zal beslissen welke vertalingen lauwering verdienen.
De jury zal de vertalingen beoordelen op inhoudelijke getrouwheid, maar ook op formele en creatieve kwaliteiten. Zet u de verzen om naar Sapphische strofen of naar ollekebollekes? Wij zijn benieuwd.
De jury zal voor de Latijnse vertaling bestaan uit dr. Susanna de Beer (UHD Latijn, Universiteit Leiden), en afdelingsbestuursleden Louise van der Vlugt en Siward Tacoma. Het Griekse werk zal worden beoordeeld door dr. Luuk Huitink (UD Grieks, Universiteit van Amsterdam), en afdelingsbestuursleden Hubert Mooiman en Anouk Wallien.
De vertaalwedstrijd staat open voor leden van het NKV, maar ook voor externen. Inzendingen stuurt u uiterlijk op 21 maart 2021 naar de Leidse afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond. Dat kan via mail, maar uiteraard ook via de post (zie vertaalopgave voor instructies). De bekendmaking van de winnaar(s) zal plaatsvinden in de volgende Week van de Klassieken, in april 2021.
De wedstrijdopgaven vindt u op de volgende twee pagina’s. Wij wensen u alvast veel succes en zien uw vertalingen met vreugde tegemoet!
Tijd
Januari 16 (Zaterdag) 9:00 am - Maart 21 (Zondag) 11:59 pm
Organisator
Afdeling Leiden
1601-21Verpletterende liefde (Online lezing)Maurits Lesmeister

Het verhaal van Galatea, de nimf op wie de cycloop Polyfemus tevergeefs zijn verleidingskunsten loslaat, is vooral onsterfelijk geworden in Ovidius’ Metamorfosen. In deze lezing bekijken we deze tekst als
Het verhaal van Galatea, de nimf op wie de cycloop Polyfemus tevergeefs zijn verleidingskunsten loslaat, is vooral onsterfelijk geworden in Ovidius’ Metamorfosen. In deze lezing bekijken we deze tekst als de spil in een groter geheel van teksten waarin een Galatea de hoofdrol speelt. We kijken naar Ovidius’ voorgangers (Theokritos, Vergilius) en opvolgers in allerlei media: humoristische varianten in poëzie (bijvoorbeeld Sannazaro en Bembo), beeldende kunst (Rafael en Caracci) en muziek (Händel). Variaties vinden we in allerhande talen (Latijn, Nederlands, Engels, Portugees) en genres (liefdesbrieven, sonnetten, epische poëzie). Ovidius’ femme fatale blijkt een levensvatbaar thema
De lezing vindt plaats om 15:00, na de ALV die om 14:00 begint.
Het doorgaan van deze lezing (en de ALV) is onder voorbehoud, met inachtneming van de Corona maatregelen en overwegingen op dat moment. Mocht het nodig zijn, zal er worden gekeken naar online alternatieven.
Tijd
(Zaterdag) 3:00 pm
Locatie
Ignatiusgymnasium
Jan van Eijkstraat 47, Amsterdam
Spreker
-
Maurits Lesmeister
Maurits Lesmeister
2601-21De Gouden Eeuw van RomeAnton van Hooff

De korte tweede eeuw, die verliep van Nerva tot en met Marcus Aurelius (96-180), is door Edward Gibbon in zijn magistrale History of the Decline and Fall of the Roman
De korte tweede eeuw, die verliep van Nerva tot en met Marcus Aurelius (96-180), is door Edward Gibbon in zijn magistrale History of the Decline and Fall of the Roman Empire neergezet als de gelukkigste periode in de geschiedenis van de mensheid. Een Brits leerboek geschiedenis gaf het geluk van de tijd laconiek weer met: ‘In the second century AD nothing much happened.’ Natuurlijk gebeurde er genoeg, maar het was bij uitzondering een eeuw waarin de keizers in hun bed stierven. Door opvolging bij adoptie werd een pseudo-dynastie gevormd, waardoor crises bij regeringswisselingen achterwege bleven. Keizers en hun familieleden werden na hun dood bij de vleet ‘heilig’, divus, verklaard. Burgeroorlogen deden zich niet voor en ‘barbaren’ kwamen doorgaans niet verder dan tot de militaire grenszone, de limes. Nooit was de Pax Romana meer realiteit. De honderden steden van het Romeinse Rijk bloeiden als nooit tevoren. Er was een ongekende mobiliteit, zowel in de ruimte als sociaal. Het heidendom was springlevend; het christendom was nog een marginaal verschijnsel. De geschiedschrijver Cassius Dio spreekt van een Gouden Tijd, die met Commodus in een roestig ijzeren overging. De film Gladiator van 2000 ging nog steeds uit van het beeld van Gibbon.
Tijd
(Dinsdag) 8:00 pm
Locatie
Stedelijk Gymnasium Breda
Nassausingel 7, Breda
Spreker
-
Anton van Hooff
Anton van Hooff
2701-21De eeuwige barbaar: antieke opvattingen over de GermanenB. Kerremans

Dr. B. Kerremans houdt op woensdag 27 januari 2021 om 20.00 uur een lezing in wijkgebouw De Slinger, Jan Schöfferlaan 3, 's-Hertogenbosch, voor de afdeling Den Bosch. De dikwijls gewelddadige confrontaties
Dr. B. Kerremans houdt op woensdag 27 januari 2021 om 20.00 uur een lezing in wijkgebouw De Slinger, Jan Schöfferlaan 3, ‘s-Hertogenbosch, voor de afdeling Den Bosch.
De dikwijls gewelddadige confrontaties tussen de Romeinen en de Germaanse stammen van Noordwest-Europa hadden grote invloed op de wijze waarop Germaanse volkeren werden afgebeeld in de antieke literaire traditie. Het slotaccent ligt op de augusteïsche tijd.
De zaal is op coronavoorschrift ingericht. U kunt bij de ingang een parkeerbon voor € 0,50 kopen. Daarmee kunt u in de directe omgeving parkeren.
De lezing is voor leden van NKV en EOL gratis, voor niet-leden € 5,-.
De koffie en thee zijn € 1,50.
Wilt u zich tevoren aanmelden bij de voorzitter Hanneke Versélewel (06-45216658) of bij de secretaris Annemarie van Lith (pavanlith@wxs.nl)
Tijd
(Woensdag) 8:00 pm - 10:00 pm
Locatie
Wijkgebouw De Slinger, Jan Schöfferlaan 3 ´s-Hertogenbosch
Jan Schöfferlaan 3
Organisator
Afdeling Den Boschpavanlith@wxs.nl